Pieczone owsiane gofry waniliowe

młoda żonka

Gofry - kiedyś kojarzyły mi się głównie z morzem lub lodziarniami pod zamkiem w Lublinie. Wtedy nie zastanawiałam się "co w nich siedzi", ale jadłam mniej-więcej raz do roku z ogromną ilością bitej śmietany i owoców. Było to celebrowanie wakacji, rodzice nie często chodzili z nami na gofry czy lody. Dopiero potem dowiedziałam się, że praktycznie wszystkie gofry w tych budkach robione są z gotowych, sztucznych mieszanek i tylko ich pracownicy świadomi tej prawdy nieczęsto decydowali się na ich zjedzenie.
Gofry, które Wam dzisiaj proponuję to zupełnie coś innego. Sprawdzone składniki, zdrowe płatki owsiane, brak cukru i metoda pieczenia sprawiają, że to idealna propozycja na zdrowe śniadanie. Spróbujcie, ale ostrzegam, mogą uzależnić ;)
 SKŁADNIKI (na ok. 5 gofrów):
  • 1 jajko
  • szklanka płatków owsianych drobnych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
WYKONANIE:
  1. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Płatki owsiane (lub ich część) mielimy na mąkę.
  3. Wszystkie składniki poza białkiem miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  4. Przelewamy do silikonowych foremek na gofry (ja swoje kupiłam na promocji w Lidlu). Pamiętajcie aby przykryły te gofrowe kwadraciki, bo inaczej wyjdą Wam krateczki z dziurkami. Też urokliwe, ale ciężej coś na nie położyć ;)
  5. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach z termoobiegiem (do zezłocenia).
  6. Podajemy z dżemem, konfiturą, owocami - u mnie domowy dżem żurawinowy.
młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Szczerze mówiąc, mimo że posiadam gofrownicę nie wiem, czy kiedykolwiek jeszcze jej użyję. Gofry z foremki robi się szybciej (wkładam do piekarnika i niczym się już nie zajmuję), bez smarowania foremki tłuszczem i co najważniejsze - nadal są to te same dobrze kojarzące się gofry. A ja jako wielbicielka płatków owsianych pod wszelkimi postaciami poza tradycyjną owsianką chyba się od nich uzależnię :) Tylko nie jedzcie ich zbyt dużo, bo mimo że zdrowe to są dosyć kaloryczne. 

Robiliście kiedyś jakieś nietypowe gofry? Jeśli tak to jakie? Ja z pewnością poszukam jeszcze innych zdrowych przepisów, a jeśli będą interesujące to na pewno się nimi podzielę ;)

5 komentarzy:

  1. bardzo podoba mi się taka wersja gofrów, aczkolwiek nie posiadam podobnym foremek. uwielbiam wszelkie owsiane wariacje i chętnie zjadłabym takie na śniadanie :)
    świetne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, żaluję, że nie mam takich foremek :( pieczone gofry, to musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyyyszne! <3

    OdpowiedzUsuń