TOSCAKAKA - przepyszne skandynawskie ciasto - BEZ CUKRU

młoda żonka

Toscakaka - wygląda pięknie, prosto i smakowicie. Przyznam szczerze, że do tej pory nie podzielałam zachwytu nad skandynawskimi wypiekami. A to zwyczajnie dlatego, że nigdy ich nie piekłam ;) Za to po miażdżącym sukcesie tego ciasta na pewno będą kolejne próby. W tym wydaniu toscakaka jest bez cukru, więc nie miejcie wyrzutów sumienia. Jest pyszna! Przy okazji przemycam przepis na bezcukrową pralinę ;)
SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • 100 g ksylitolu (następnym razem dałabym mniej, ciasto jest słodkie)
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego masła
  • 75 ml maślanki
WYKONANIE:
  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
  2. Przygotować sobie rozpuszczone masło i maślankę.
  3. Jajka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Musi powstać puszysta masa.
  4. Dodawać po kolei STOPNIOWO mąkę, maślankę i masło, ucierając na niskich obrotach.
  5. Piec przez ok. 25-30 minut w 160 stopniach.
PRALINA:
  • 125 g masła
  • 20 g ksylitolu
  • 50 g syropu z agawy
  • 150 g migdałów w płatkach
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • ziarna z drugiej połowy laski z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aby się nie przypaliło. Gotować do delikatnego zgęstnienia i uzyskania jasnobrązowego koloru.

Wyjąć ciasto i wylać na nie pralinę rozprowadzając równomiernie. Piec w 210 stopniach jeszcze przez 5-10 minut, na najwyższej półce tuż pod grzałką.  Nie przypalić ;)
młoda żonka

młoda żonka
Ciasto było (w sumie to jest) niesamowite, mięciutkie i puszyste, mocno waniliowe i z cudowną praliną na wierzchu. Niby proste, a jednak wykwintne. To co lubię, czyli wielki efekt przy niewielkich staraniach. No i przede wszystkim absolutnie moje smaki ;) Z czystym sercem polecam wszystkim :)

3 komentarze:

  1. ksylitol nie daje jakiegoś dziwnego posmaku w cieście? ;) bo jakoś boje się tego i zawsze słodzę cukrem brązowym lub miodem takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ksylitol nie pozostawia absolutnie żadnego "dziwnego" posmaku :) Jeśli chodzi o brązowy cukier to na nasze ciało działa on dokładnie tak samo jak biały, właśnie dlatego nie jest wskazany dla cukrzyków na przykład. Miód to zdrowie, ale w małych ilościach ;)

      Usuń