Sernik daktylowo-kakaowy z gruszkami (naturalnie słodzony)

młoda żonka


Święta świętami, ale ten przepis na sernik jest odpowiedni nie tylko na szczególne okazje. Prosty i szybki w przygotowaniu, niezbyt słodki (dla mnie idealnie słodki), naturalnie słodzony, bezglutenowy, bez spodu, po prostu sernikowy. Był przedświątecznym eksperymentem z sernikiem naturalnie słodzonym i muszę przyznać, że się udał. Natomiast z taką ilością daktyli nie będzie bardzo słodki i raczej nie przypadnie do gustu wielbicielom mocno słodkich wypieków. Dla nas był pyszny - no ale my z każdym dniem dosładzamy wszystko coraz mniej albo wcale, więc to akurat nic dziwnego ;) Polecam poświątecznie.



SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm):
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 gruszki

WYKONANIE:
  1. Daktyle, mleko, kakao oraz ekstrakt umieszczamy w garnuszku. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut.
  2. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia.
  3. W tym czasie mieszamy przy pomocy ręcznej rózgi ser, jajko i mąkę ziemniaczaną. 
  4. Dodajemy odrobinę przestudzoną pastę z daktyli i mieszamy (najłatwiej przy pomocy blendera.
  5. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy (sernik piekę bez żadnego spodu), na wierzchu układamy księżyce z gruszek. 
  6. Pieczemy w 180 stopniach w kąpieli wodnej przez ok. 60 minut. Zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku.





Sernik można po wystudzeniu posypać kakao lub podawać z sosem czekoladowym, ale dla mnie dobry był po prostu taki. Na pewno będzie mocno wilgotny i niezbyt słodki, z delikatną nutą kakao. Nie jest to sernik typowy, więc wielbicielom tradycji nie będę go polecać. To sernik nowoczesny, dietetyczny, pyszny, ale zaskakujący. Myślę, że eksperymentującym w kuchni powinien przypaść do gustu, a ja będę z tą recepturą jeszcze eksperymentować.

Jak minęły Wasze Święta? Rodzinne i radosne mam nadzieję, tak jak nasze. Jeśli zjedliście odrobinę zbyt dużo to szykujcie się na fit przepisy, których teraz będzie jeszcze więcej :) Chcecie?

2 komentarze:

  1. Koniecznie! Bez glutenu, pszenicy, cukru. Zdrowie na tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mimo uwielbienia do tych klasycznych serników, taki zjadłabym z miłą chęcią; )

    OdpowiedzUsuń