Bezglutenowe ciasto piaskowe z porzeczkami - najlepsze!

młoda żonka

Ni to babka piaskowa (to znaczy - to babka, ale w w formie niebabkowej i na dodatek pieczona z porzeczkami na dnie), ni to inne ciasto. Właściwie to jest zwykła babka piaskowa, najlepsza na świecie i bezglutenowa. Bez żadnych dodatkowych aromatów, mocno maślana, rozpływająca się w ustach. Bardzo prosta w przygotowaniu (zwłaszcza jak na ciasto ucierane) i po prostu najlepsza. Niedługo pojawi się w innej, już bardziej babkowej wersji. Przepis jest po prostu idealny! Zaczerpnięty z Moich Wypieków i zmodyfikowany według własnych potrzeb. Bardzo polecam.

SKŁADNIKI (okrągła forma 23 cm średnicy):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 i 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
WYKONANIE:
  1. Całe jajka ubijać na puszystą masę przez minimum 5 minut (muszą więcej niż podwoić objętość). Następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce ksylitolu. UWAGA! Wszystkie składniki (w tym jajka) muszą być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem.
  2. W tym czasie rozpuszczać masło.
  3. Skrobię i proszek przesiać (koniecznie! jeśli chcemy uniknąć zakalca). Dodawać po trochu delikatnie mieszając. Można mieszać ręczną rózgą lub mikserem na najniższych obrotach. Należy jednak wymieszać tylko do połączenia składników. 
  4. Dodać rozpuszczone (gorące) masło ciągle mieszając. 
  5. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką ziemniaczaną (lub pszenną, jeśli nie unikamy glutenu). Całe dno wyłożyć czerwonymi porzeczkami (lub innymi owocami, np. malinami). UWAGA! Jeśli używamy mrożonych owoców to należy je najpierw rozmrozić i odsączyć z soku.
  6. Na warstwę owoców wylać ciasto.
  7. Piec pół godziny w temperaturze 160 stopni, a następnie kolejne pół godziny w 170 stopniach. Po tym czasie sprawdzić, czy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wystudzić odrobinę, a następnie przełożyć na kratkę i wystudzić do końca.
  8. Podawać posypane cukrem pudrem.
młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Lubię takie ciasta - proste, skromne, ale za to jakie pyszne! Prezentują się bardzo domowo i aż ślinka cieknie, kiedy się na nie patrzy. Ja przygotowałam swoje w małej foremce, ale Wy od razu zróbcie je w większej, nie pożałujecie. Możemy zachwycać się wyrafinowanymi smakami ciast z najlepszych cukierni, ale uwierzcie mi - takim wypiekiem nie pogardziłoby najbardziej wyrafinowane podniebienie Paryża. Zresztą - spróbujcie sami, co ja Wam tu będę gadać ;)

5 komentarzy:

  1. Pyszne,na pięknym kremowym talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować ! Pysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo i pyszne jest! Zaskoczyło nas, bo to jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek jedliśmy. A jedliśmy ich dużo :D

      Usuń
  3. A jeśli używam cukru, to ile mniej więcej go dać? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń