Smaczne i zdrowe ciasteczka marchewkowe

młoda żonka

Wszyscy słyszeliśmy o cieście marchewkowym (pysznym, wilgotnym, z kremem z serka Philadelphia) i o babeczkach przygotowywanych na jego wzór. Ale czy ktoś z nas pokusił się kiedyś o ciasteczka, małe, zgrabne, chrupiące ciasteczka marchewkowe? Ja skusiłam się po raz pierwszy, szukając pomysłu na trochę zdrowszą przekąskę. I chociaż słysząc "ciasteczko" raczej nie myślimy o niczym zdrowym, to te z tego przepisu są stosunkowo nieszkodliwe - mało słodkie, na ksylitolu, z płatkami owsianymi i niewielką ilością mąki. My bardzo polubiliśmy, może i Wam przypadną do gustu.

SKŁADNIKI (na 16 ciasteczek):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek masła
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startej marchewki
  • pół szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
WYKONANIE:
  1. Masło z ksylitolem utrzeć na gładką puszystą masę.
  2. Dodać jajko, utrzeć.
  3. Dodać składniki suche, wymieszać.
  4. Na koniec dodać marchewkę i rodzynki, wymieszać.
  5. Odstawić do lodówki na pół godziny, po tym czasie formować niewielkie kuleczki, delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Istnieje wariant (mniej zdrowy), w którym uformowane ciasta obtaczamy w cukrze demerara, tworzy się wtedy słodka, chrupiąca skorupka.
  7. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do delikatnego zbrązowienia.
młoda żonka

Jeśli jesteście na diecie (a dieta to po prostu zdrowy styl odżywiania ;), to szczerze polecamy. Już teraz jednak zapraszam jutro po bardzo niedietetyczny przepis na tort walentynkowy ;)

5 komentarzy:

  1. Nie piekłam jeszcze ciastek z marchewką :) Jestem ciekawa, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie wiem gdzie ja się uchowałam, ale nie robiłam nigdy ani ciasta marchewkowego ani ciasteczek. Do listy, tym bardziej, że bez mąki. A próbowałaś może ciasto jakieś marchewkowe bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia, tutaj mąka niestety jest, chociaż stosunkowo niedużo ;) Jestem też pewna, że dałoby się ją zastąpić pełnoziarnistą. A o do ciasta marchewkowego - ja robiłam tylko raz i nawet nie pamiętam przepisu, ale właśnie mam spory zapas marchewek, więc na pewno będę kombinować ;)

      Usuń
  3. Ach widzisz, ja nie wiem jak tą mąkę przeoczyłam! Jest taki przepis na weneckie ciasto marchewkowe i ono właśnie jest bez mąki. Muszę w końcu spróbować. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń