Skoro już odkryłam, jak pyszne są wypieki skandynawskie, należało podążyć t drogą. W związku z tym mam dla Was przepis na lussekatter, czyli drożdżowe bułeczki z szafranem i kardamonem. Przepisów na nie jest w sieci mnóstwo, niedawno był ogromny BUM! na te pyszności. Ja swój zaczerpnęłam z mojewypieki.com, zmieniając tylko minimalnie, aby nie zawierały cukru. Są pyszne, zimowe i baaaardzo sycące :)
- 325 ml mleka
- 0,5 g nitek szafranu
- 15 g drożdży świeżych / 7 g suchych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 łyżki ksylitolu
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- żurawina / rodzynki / suszone owoce miechunki
- roztrzepane jajko do wysmarowania
WYKONANIE:
- Mleko z szafranem rozgrzać (nie gotować), dodać masło, ksylitol i jajko, roztrzepać.
- Mąkę pszenną połączyć z drożdżami suchymi (ze świeżymi najpierw należy zrobić rozczyn).
- Do mąki dodać mleko z szafranem, masłem i jajkiem (przelać przez sitko aby pozbyć się nitek szafranu).
- Dodać sól i kardamon.
- Ciasto dokładnie wyrobić i odłożyć na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 12 równych części.
- Każdą z części uformować w wałeczek (ok. 40 cm długości), który następnie zwinąć w ciasną literę "S".
- Odłożyć uformowane bułeczki na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W końcówki litery "S" włożyć po 1-2 suszone owoce, mocno wciskając aby nie wypadły.
- Każdą bułeczkę wysmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki są dosyć suche, najlepiej podać do nich zimową herbatę z imbirem, gorącą czekoladę lub kawę. Dobre na śniadanie lub drugie śniadanie, zwłaszcza kiedy za oknem wieje i sypie śnieg.
Zgadzam się, co do skandynawskich wypieków- są przepyszne! Idealne na zimę :)
OdpowiedzUsuńWyborne ;D
OdpowiedzUsuńte bułeczki są świetne! zawsze podobał mi się ich wygląd, a pewnie i smak mają wyjątkowy :) muszę się w końcu za nie zabrać, szczególnie.. skoro są idealne na mrozy :)
OdpowiedzUsuń