Sorbet truskawkowy bez cukru

młoda żonka

Chociaż zima w pełni, to miałam ostatnio wielką ochotę na letnie desery. A cóż może być bardziej letniego od lodów? Ten sorbet jest przepyszny, ma piękny kolor i co najważniejsze - jest naprawdę zdrowy :) Z przepisu wychodzą dwie porcje. Dodam jeszcze, że robiłam go bez maszyny do lodów i udał się wyśmienicie! :)


SKŁADNIKI (na dwie porcje):
  • 80 g truskawek (używałam mrożonych) 
  • pół szklanki ksylitolu (dałabym mniej, moim zdaniem takie są odrobinę za słodkie)
  • dwie łyżki wódki
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina pieprzu
WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki  połączyć blenderem do powstania gładkiej masy. Włożyć do zamrażalnika.
  2. Jeśli tak jak ja nie macie maszyny do lodów, należy sorbet miksować przystawką do ubijania co pół godziny do godziny. Robiłam to około 5-6 razy (wystarczyło).
  3. Jeśli korzystacie z maszyny po zblendowaniu postępujcie zgodnie z jej instrukcją :)
młoda żonka

Polecam wszystkim, którzy w te mrozy zatęsknili za latem. Albo tym, którzy po prostu mają ochotę na coś lekkiego. Zwłaszcza, że już sam kolor tego sorbetu wprowadza w wyśmienity nastrój.

2 komentarze:

  1. Ksylitol? Brzmi trochę groźnie. Spróbuję latem, i bez niego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol to inaczej po prostu cukier z brzozy :)

      Usuń