Przyznać się Wam muszę do jednego - przepis na te pyszne naleśniki mam od nikogo innego, ale od własnego Męża. Jego babcia była kucharką i nauczyła się go od pewnego Serba (Jocy), a dzisiaj pierwszy raz miałam przyjemność ich spróbować i pomóc w przygotowaniu. Pyszności dla prawdziwych łasuchów. Przy okazji "przemycam" dla Was przepis na wyśmienite naleśniki francuskie Julii Child. Naprawdę polecam :)
SKŁADNIKI na ok. 10 naleśników (o średnicy 20 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki zimnego mleka
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stopionego masła
WYKONANIE:
- Trudno o mniej skomplikowany przepis ;) Wszystkie składniki łączymy mikserem, ewentualnie regulujemy gęstość ciasta odrobiną mąki lub wody, odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła (z tym, że masło szybciej się przypala) smażymy cieniutkie naleśniki. I nie martwimy się - pierwszy zawsze nie wychodzi ;)
SKŁADNIKI na nadzienie i sos:
- 3 łyżki zmielonych w moździerzu orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru drobnego do wypieków (na nadzienie)
- ok. 3/4 szklanki cukru do wypieków (na sos)
- ok. szklanki cukru
WYKONANIE:
- Usmażone naleśniki posypujemy orzechami i cukrem, następnie zwijamy.
- Na patelni przygotowujemy karmel - cukier podgrzewamy na sporym ogniu aż będzie miał ciemny brązowy kolor. Nie mieszamy!
- Do karmelu dolewamy mleko i porządnie mieszamy. Utworzą się grudki, ale poprzez porządne mieszanie znów się rozpuszczą.
- Do rozgrzanego sosu wkładamy naleśniki z farszem, smażymy jednocześnie polewając je sosem z wierchu tak, aby całe były w nim zanurzone.
- Po około 4 minutach, gdy sos trochę zgęstnieje, podajemy :) Ze szklanką wody, bo są baaaaardzo słodkie!
A jak Wam minął dzień? Mam nadzieję, że równie smacznie i słodko :) Jeśli nie - za godziną możecie rozkoszować się pysznymi naleśnikami a la Joca ;)
Orzechy i karmel ? Pycha ! Uwielbiam takie cienkie naleśniki :)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu da się zrobić baaaardzo cieniutkie :) A te są pyszne, naprawdę polecam!
Usuńjest słodko i orzechowo , jak dla mnie jest idealnie!
OdpowiedzUsuń