Sałatka z pieczoną cukinią, bakłażanem i wołowiną

młoda żonka

Nie lubię ludzi, którzy nie lubią sałatek. No dobra - przynajmniej patrzę na nich z lekką drwiną na ustach. No bo jak można nie lubić sałatek? Uszczypliwa komentarze typu "o, znowu trawę podali" kojarzą mi się negatywnie i każdego próbuję przekonać (jak nie zmusić ;)) do jedzenia zieleniny. Nie dość, że jest zdrowa to jeszcze jaka smaczna! No i nie zapominajmy - sałatka może być naprawdę pożywna i zjedzenie jej na obiad nie oznacza burczenia w brzuchu przez kolejne godziny. Tak jest z tą sałatką, jest po prostu idealna na wiosenny obiad.

SKŁADNIKI: (2 porcje):
  • 1 stek z rostbefu wołowego
  • roszponka (ilość wedle uznania)
  • jedna mała cukinia
  • jeden mały bakłażan
WYKONANIE:
  1. Cukinię i bakłażana myjemy, kroimy na plastry ok. pół cm grubości i układamy obok siebie na blaszce. Solimy, pieprzymy i polewamy odrobinę oliwą. Tak przygotowane pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 15 minut (do czasu gdy będą mięciutkie i złociutkie. 
  2. W tym czasie podgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i smażymy stek. Ja go nie doprawiam, bo sos w sałatce jest pełen smaków, a ja nie lubię, gdy jest ich zbyt dużo. Stek smażymy z obydwu stron - jeśli możecie i lubicie to najbardziej polecam krwisty. Na koniec dodajemy łyżkę masła i polewamy nim stek.
  3. Na talerzu układamy roszponkę i pieczone warzywa. Stek kroimy w cieniutkie paski i również układamy na talerzu.
 SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • łyżka kremu z octu balsamicznego
  • sok z jednej mandarynki
  • pół łyżeczki kolendry
 Kolendrę rozgnieść w moździerzu, dodać krem i sok. Wymieszać i polać dressingiem sałatę. 

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

 Cóż, nie każdego da się do sałatek przekonać. Ja za to należę do osób, które różne sałatki mogłyby jeść choćby i codziennie na obiad i nie uważam, żebym potem chodziła głodna. Na dodatek jakie one są kolorowe i wiosenne! Zabierajcie się do pracy, nie pożałujecie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz