Apple pie, czyli coś, co smakuje każdemu. Ciasto tanie, proste i szybkie, ale za to jakie efektowne! Lubię jabłka najbardziej właśnie w różnych ciastach, a ta prosta, rustykalna tarta jest po prostu idealna. Oczywiście po małych modyfikacjach i z ciastem razowym, tym bardziej bez większych wyrzutów sumienia można wszamać spory kawałek. Najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi.
Przygotować ciasto z TEGO przepisu, zwiększając dwukrotnie ilość składników.
Ciasto schłodzić, następnie podzielić na pół i jedną połową wyłożyć spód tartownicy. Podpiec w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
JABŁKA:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- pół szklanki ksylitolu
- 50 g masła
Jabłka obrać i pokroić na spore kawałki. Masło rozpuścić na patelni, dodać cynamon, ksylitol i jabłka. Zagotować mieszając i gotować przez kilka minut. Tak przygotowaną masę wyłożyć na lekko popieczony spód.
Następnie drugą część ciasta cienko rozwałkować i przykryć tartę sklejając delikatnie brzegi ciasta. Z resztek odciętych brzegów można przygotować listki ;) Na środku tarty naciąć ciasto trzy razy nożem. Wysmarować całość żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Tarta najlepsza jest ciepła, kiedy po ukrojeniu nadzienie jabłkowe delikatnie wypływa i po domu roznosi się przyjemny zapach cynamonu. Jeśli ktoś jest fanem szarlotek, to powinien wypróbować, bo naprawdę warto. Użyłam przepisu na nadzienie z książki The Hummingbird Bakery Cookbook oraz mojego sprawdzonego przepisu na razowe ciasto na tartę.
Uwielbiam! Sama robiłam ostatnią szarlotkę z mąki żytniej :) eksperyment udany. Szkoda, że nie pokazałaś jak w środku wygląda, ale pewnie to było ciacho na przyjęcie ?;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) A ponieważ przyjęcie było po zmroku i nie chciałam pół czasu zajmować się rozkładaniem lampy, zdjęcia niestety nie ma. Może jak zrobię ją kolejny raz to dodam. Tylko kiedy to będzie, skoro tyle pysznych rzeczy do wypróbowania! :D
UsuńWygląda cudownie, na pewno pokusiłabym się o kawałek: ))
OdpowiedzUsuń