Lody o smaku zielonej herbaty

młoda żonka

Pogoda dopisuje (przynajmniej tu na wschodzie, bo słyszałam, że na zachodzie już gorzej), więc nie mam lepszego pomysłu na deser niż lody. A jak lody to oczywiście domowe i wybranym smaku. Tym razem postawiłam na daleką egzotykę, czyli pyszne lody o smaku zielonej herbaty. Parę lat temu miałam okazję zwiedzić Japonię i dwa razy próbowałam takich lodów - w wersji gałkowej i włoskiej. Do tej pory pamiętam ten smak, zwłaszcza gałkowych, gorzkawych lodów o przepięknym zielonym kolorze. Te zrobione w domu były przepyszne, chociaż odrobinę słodsze niż oryginał, następnym razem na pewno mniej dosłodzę. Polecam nie tylko fanom zielonej herbaty, bo sama kiedyś fanką nie byłam, ale te lody mi smakowały. 


SKŁADNIKI (na ok. 1 litr lodów):
  • 350 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g ksylitolu / brązowego cukru
  • 6 żółtek
  • 4 czubate łyżeczki zielonej herbaty matcha
WYKONANIE:
  1. Kremówkę i mleko wlać do sporego rondelka i powoli doprowadzać do wrzenia.
  2. W tym czasie żółtka z ksylitolem ubić na puszystą masę (kogel-mogel).
  3. Przelać masę z żółtek do gotującego się mleka ze śmietanką ciągle mieszając.
  4. Podgrzewać ok. 3-4 minut na malutkim ogniu, mieszając. Nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy masa się zważy.
  5. Zdjąć z ognia i zmiksować z herbatą.
  6. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją. Jeśli tak jak ja nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami maszyny, masę włóżcie do zamrażalnika i co ok. 30-45 minut miksujcie przez chwilę. Powtórzcie tę czynność ok. 6 razy, aż masa będzie w miarę zamrożona. Dzięki temu lody będą gładkie i nie powstaną grudki lodu.
młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Ostatnio pojawia się sporo przepisów na słodkości z zieloną herbatą. Ja też parę ładnych lat temu robiłam tort z taką zieloną masą. Przyznam szczerze - będąc w Japonii próbowałam setek słodkości z herbatą matcha, ale to te lody najbardziej zapadły mi w pamięć. No, może jeszcze biała czekolada z herbatą. Ale lody… niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie, zwłaszcza że teraz nie musicie już jak kiedyś sprowadzać herbaty z Japonii. Na Allegro jest jej duży wybór. Nie oszczędzajcie, są duże różnice w smaku. 

2 komentarze:

  1. Czytałam gdzieś, że dodatek zielonej herbaty jest jednym z trendów kulinarnych na 2014. Pikne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zieloną uwielbiam, ale w sumie nigdy nie myślałam, żeby lody z niej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń