To leczo to zdecydowanie ulubiona potrawa mojego Męża. Trudno się dziwić - jest naprawdę wyśmienite :) Ostre, pełne pyszności i przede wszystkim zdrowe. Co jakiś czas słyszę w domu zdanie "kiedy będzie leczo?". Ręczę, że jeśli tylko lubicie ostre potrawy - ta na pewno przypadnie Wam do gustu. A jeśli wolicie łagodniej - po prostu zmniejszcie ilość ostrej papryki ;)
SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
- 1 cukinia
- 1 spora czerwona papryka
- puszka kukurydzy (lub ziarna z 1 kolby)
- 5 sporych pieczarek
- 200 g chorizo lub mocno wędzonej kiełbasy (np. myśliwskiej)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- szklanka wody
- 1 cebula
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- W garnuszku podgrzewamy łyżkę oliwy. Kiełbasę kroimy na połówki plasterków i podsmażamy, dodając paprykę ostrą i słodką. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do miseczki i odstawić.
- Cebulę kroimy na piórka, podsmażamy.
- Do cebuli dorzucamy kukurydzę, pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w sporą kostkę oraz cukinię.
- Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy leczo przez jakieś 40 minut na małym ogniu.
- Na koniec dodajemy kiełbasę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Być może nie jest to najbardziej wykwintne czy eleganckie danie - jest za to absolutnie wyśmienite! Nie macie pieczarek? I tak się uda. Jednym słowem - to leczo nie może się nie udać i zawsze wszystkim smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz