Nie wiem, czy przychodzi to z wiekiem, czy z coraz większą ilością czytanych przeze mnie zdrowych przepisów czy może z coraz to nowymi odcinkami programów z Gordonem Ramsay'ey - w każdym razie zaczynam zauważać u siebie jeszcze większe zamiłowanie do gotowania. A jednocześnie na szczęście zamiłowanie do zdrowej, domowej kuchni. Podanie na obiad kukurydzianych placków tortilli z kurczakiem i warzywami uważam za świetny pomysł, nie dość że pyszny, to jeszcze przekona do zdrowszego jedzenia nawet największych zwolenników fast foodów. :)
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurdzianej
- szczypta soli
- gorąca woda
SKŁADNIKI NA KURCZAKA:
- ok. 200 g piersi z kurczaka pokrojonej w niewielkie kawałki
- 3 łyżki oliwy
- łyżka ostu winnego
- 4 łyżki ksylitolu
- 3 ostre czerwone papryczki
- łyżeczka startego imbiru
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
ŁĄCZENIE TORTILLI:
- Na placki nakładamy po łyżce sosu czosnkowego (jogurt naturalny+czosnej+odrobina oliwy).
- Układamy kawałki kurczaka.
- Dodajemy ulubione warzywa (u mnie szpinak+papryka+pomidor).
- Zawijamy w rulony - należy z jednej strony zagiąć bok tortilli tak aby utworzył "kieszonkę" dla nadzienie, a następnie zwinąć placek jak naleśnik.
Tortilla to świetne danie, bo właściwie można z nią zrobić wszystko i zawsze smakuje wybornie. Na dodatek nadaje się idealnie, gdy nachodzi Was ta okropna ochota na coś niezdrowego - taki placek z kurczakiem i warzywami jest zdecydowanie mądrzejszym wyborem :) Polecam bardzo, a ten przepis niech będzie tylko inspiracją do własnej improwizacji w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz