Chrupiące pączki z dziurką

młoda żonka

Nie są to donuty, nie są to też zwykłe pączki. Po prostu chrupiące pączki z dziurką ;) Środek mają miękki i wilgotny, jak polskie pączki. Ale za to skórka jest zupełnie inna, bo chrupiąca i dość twarda. Dlatego są zaskakujące i nietypowe, skrywają chrupiącą tajemnicę. Warto spróbować :) Aha, ja zrobiłam je z dziurką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby miały inny kształt :)


SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki drożdży świeżych
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 jaja
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła, chłodnego ale miękkiego
WYKONANIE:
  1. Z drożdży, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn.
  2. Gdy zacznie pracować dodać cukier, jaja, wanilię i sól. Wymieszać.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając.
  4. Ciasto schłodzić przez godzinę.
  5. Do schłodzonego ciasta dodać masło i porządnie wyrobić.
  6. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać gotowe kształty.
  7. Smażyć pączki w głębokim oleju, niezbyt długo, do zezłocenia z obu stron.
młoda żonka

To mój pierwszy w tym roku wypiek tłustoczwartkowy i najprawdopodobniej ostatni z tak typowych (smażonych w głębokim tłuszczu). Chociaż kto to wie ;) A jednak dzisiaj patrząc na wagę uznałam, że warto zrezygnować z głębokiego tłuszczu dla efektów :) Zresztą - zawsze to wiedziałam. Także polecam Wam pączki, ale w niezbyt dużej ilości i życzę miłego weekendu! Macie plany? Bo my jedziemy na wieś, więc będzie dużo spacerów i niezła zabawa.

2 komentarze:

  1. Prezentują się smakowicie, ale właśnie wzięłam się za zdrowe odżywianie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! I śliczny lukier ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń