Black bottom cupcakes - babeczki kakaowo-serowe - BEZ CUKRU

młoda żonka

Jak na razie są to najlepsze babeczki, jakie w życiu jadłam (a jadłam ich już dość sporo ;)). Są nie tylko śliczne, ale też niesamowicie smaczne, zarówno z kremem jak i bez. Bardzo mocno kakaowe, wilgotne, z kawałkami czekolady i kremem z serka śmietankowego. Jednym słowem "niebo w gębie". Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Na pewno będę je robić jeszcze nie raz i polecam każdemu, chociaż dla dzieci pewnie byłyby zbyt mało słodkie.


SKŁADNIKI (na 12 babeczek):
  • 190 g mąki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • 40 g kakao
  • pół łyżeczki sody
  • 40 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki białego ostu winnego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125 ml wody
WYKONANIE:
  1. Składniki suche wymieszać w misce.
  2. Olej, ocet, ekstrakt waniliowy oraz wodę miksować, dodając stopniowo składniki suche. Wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
  3. Po łyżce gotowego ciasta nałożyć do papilotek, odstawić.
SKŁADNIKI (nadzienie serowe):
  • 140 g kremowego serka (najlepiej Philadelphia)
  • 50 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g posiekanej czekolady ze stewią (do kupienia np. w Empiku)
WYKONANIE:
  1. Zmiksować razem serek, ksylitol, jajko, ekstrakt i sól na gładką i puszystą masę. 
  2. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
  3. Nałożyć po łyżeczce nadzienia na każdą porcję masy kakaowej.
  4. Babeczki piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni, wystudzić.
UWAGA! Najlepiej faktycznie użyć Philadelphii, do babeczek na zdjęciach użyłam innego serka, który akurat miałam pod ręką i efekt nie był zadowalający. Nadzienie wyszło zbyt rzadkie, więc w tym przypadku radzę trzymać się przepisu ;)

młoda żonka

SKŁADNIKI (krem):
  • 300 g ksylitolu
  • 50 g masła
  • 125 g kremowego serka
Masło utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodać serek i miksować na średnich obrotach około 5 minut. Nie należy przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. 5 minut to optymalny czas, by był puszysty, ale sztywny.

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Babeczki są nieziemskie - mnie bardzo smakowały nawet bez kremu (dobre na zwykły dzień), jednak muszę przyznać, że krem je doskonale uzupełnia, robię się głodna gdy tylko przypomnę sobie ich smak. Przepis pochodzi z książki "The Hummingbird Bakery Cookbook" i zmieniłam w nim tylko cukier na jego zdrowsze zamienniki. Przepis jest po prostu idealny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz