Bezglutenowe muffiny kakaowe z buraczkami

młoda żonka
Królestwo Słodkości wypełnił zapach buraczków. Wszystko dzięki Leniwym i opisanej wczoraj przygodzie. Wreszcie rodzina Buraków wyszła z cienia, a wielkoduszny Król Miętowa Trufla przyznał im prawo do pełnienia funkcji gwardzistów w swoim wielkim zamku.

Państwo Buraki nigdy nie byli bardziej dumni ze swoich dzieci. Zawsze wiedzieli, że są pyszne i wartościowe, tylko nikt inny tego nie zauważał. Teraz wreszcie się to zmieniło. W świecie mlekiem i miodem płynącym nawet powiewające chorągiewki uszyte były ze złotych nici, więc Buraki, które nawet srebra nigdy z bliska nie widziały, miały zaszczyt powiewać złotymi chorągiewkami przed bramą zamku.
Nie wszyscy jednak byli z tego powodu szczęśliwi. W ciszy knuła przeciwko nowym gwardzistom Marchewka. "Do tej pory tylko ze mnie pichcili słodkości" - myślała. I planowała powoli, jak by tu pozbyć się zagrażających jej pozycji Buraków. Knuła i knuła, tak długo, aż do reszty spleśniała. Tak się dzieje, gdy ktoś w głowie ma zbyt dużo zawiści. Na nic jej się więc te plany zdały, a Król zadowolony z nowych gwardzistów postanowił dać im przywilej bycia pieczonymi w czekoladowym cieście. Państwo Buraki nie posiadali się z radości i z tej radości narodziło się jeszcze więcej małych Buraczków - w Krainie Słodkości znów zapanowała radość i wszyscy żyli długo i było im... różowo :D

moda żonka

SKŁADNIKI (na 6 muffinów):
  •  szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę (bezglutenowych, jeśli chcemy z niego zrezygnować)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki melasy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ugotowany i starty na tarce buraczek
  • 6 łyżeczek sosu kakaowo-karmelowego
WYKONANIE:
  1. Składniki suche połączyć w misce.
  2. Dodać wszystkie składniki mokre poza buraczkami i sosem, wymieszać.
  3. Dodać buraczki, wymieszać.
  4. Ciasto nałożyć do 6 papilotek na muffiny.
  5. Nałożyć na ciasto po 1 łyżeczce sosu kakaowo-karmelowego.
  6. Piec w 180 stopniach przzez ok 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żona

młoda żonka
 Nie bójmy się buraczków! Są zdrowe, mamy na nie sezon, portfela nie uszczuplają i nadają się (naprawdę!) nie tylko do ćwikły i barszczu. To jest bardzo zdrowa wersja muffinów, nam bardzo smakowała, chociaż smak buraków był delikatnie wyczuwalny. Jeśli nie jesteście pewni - możecie dodać 100 g rozpuszczonej czekolady, chociaż osobiście uważam, że nie ma takiej potrzeby.

1 komentarz:

  1. Buraczkowe muffinki? Brzmi pysznie! Naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń