Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego włoska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, dłużej zastanawiać się już nie musicie. Sekret tkwi po prostu w... prostocie. Kuchnia Włocha nigdy nie będzie przekombinowana - liczy się jakość, nie ilość. I tak właśnie jest z tym daniem - jest proste, szybkie i pyszne. Na dzień lenistwa kulinarnego - idealne. Szczerze polecam, zwłaszcza jeśli w lodówce zalega Wam rukola, a nie macie ochoty na sałatkę :)
SKŁADNIKI (na dwie porcje):
- cztery duże garście rukoli
- odrobina mięty
- dwa duże ząbki czosnku
- dwie łyżki dobrej jakości oliwy (ja użyłam smakowej z nasionami granatu i chilli)
- 200 g pomidorków śliwkowych
- makaron do spaghetti
WYKONANIE:
- Prostsze już być nie może. Rukolę, miętę, oliwę i czosnek blendujemy na piękną zieloną pastę.
- Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu.
- W tym czasie grillujemy (lub po prostu smażymy) pomidorki pokrojone na połówki.
- Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i pomidorkami. Podałam z czarną solą :) Zdrowe i pyyyyycha!
Wiem, że każdy woli słodkie, słodkie i słodkie. Uwierzcie mi, ja również ;) Ale powiedzmy sobie szczerze- nie tylko słodkim człowiek żyje. A zwłaszcza nie po takich obżartych Świętach. Ale nie martwcie się - za słodkie też się zabieram, zwłaszcza, że w weekend goście :)
Mega apetyczne danie ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGenialne!!! Musze zrobić to dla mojej mamy, która jest fanką rukoli!!!
OdpowiedzUsuńMagdzikowe Wypieki
Pozdrawiam