Toscakaka - wygląda pięknie, prosto i smakowicie. Przyznam szczerze, że do tej pory nie podzielałam zachwytu nad skandynawskimi wypiekami. A to zwyczajnie dlatego, że nigdy ich nie piekłam ;) Za to po miażdżącym sukcesie tego ciasta na pewno będą kolejne próby. W tym wydaniu toscakaka jest bez cukru, więc nie miejcie wyrzutów sumienia. Jest pyszna! Przy okazji przemycam przepis na bezcukrową pralinę ;)
- 3 jajka
- 100 g ksylitolu (następnym razem dałabym mniej, ciasto jest słodkie)
- nasiona z połowy laski wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g roztopionego masła
- 75 ml maślanki
WYKONANIE:
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
- Przygotować sobie rozpuszczone masło i maślankę.
- Jajka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Musi powstać puszysta masa.
- Dodawać po kolei STOPNIOWO mąkę, maślankę i masło, ucierając na niskich obrotach.
- Piec przez ok. 25-30 minut w 160 stopniach.
PRALINA:
- 125 g masła
- 20 g ksylitolu
- 50 g syropu z agawy
- 150 g migdałów w płatkach
- 50 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- ziarna z drugiej połowy laski z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aby się nie przypaliło. Gotować do delikatnego zgęstnienia i uzyskania jasnobrązowego koloru.
Wyjąć ciasto i wylać na nie pralinę rozprowadzając równomiernie. Piec w 210 stopniach jeszcze przez 5-10 minut, na najwyższej półce tuż pod grzałką. Nie przypalić ;)
Ciasto było (w sumie to jest) niesamowite, mięciutkie i puszyste, mocno waniliowe i z cudowną praliną na wierzchu. Niby proste, a jednak wykwintne. To co lubię, czyli wielki efekt przy niewielkich staraniach. No i przede wszystkim absolutnie moje smaki ;) Z czystym sercem polecam wszystkim :)
ksylitol nie daje jakiegoś dziwnego posmaku w cieście? ;) bo jakoś boje się tego i zawsze słodzę cukrem brązowym lub miodem takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńNie, ksylitol nie pozostawia absolutnie żadnego "dziwnego" posmaku :) Jeśli chodzi o brązowy cukier to na nasze ciało działa on dokładnie tak samo jak biały, właśnie dlatego nie jest wskazany dla cukrzyków na przykład. Miód to zdrowie, ale w małych ilościach ;)
Usuń