Idealna czekoladowa lawa z chilli i wanilią (lava cake)

lava cake

Prawda jest taka, że są z nas naprawdę niesamowite łasuchy. I jest też taka, że ciasta, ciasteczka i słodycze to to, co lubię najbardziej. Przygotowywać i zajadać. A to ciastko z pewnością należy do najbardziej ulubionych. Jest bogate w czekoladę, bardzo syte, nie za bardzo słodkie (ze względu na zawartość gorzkiej czekolady). Nie jest skomplikowane, ale za to bardzo imponujące i nadaje się na wyjątkową okazję. Ja podałam ze słodkim Porto, chociaż za winem nie przepadam ;)
SKŁADNIKI (na dwie porcje):
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • dwie czubate łyżki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • 2-3 zmielone w moździerzu suszone papryczki chilli
WYKONANIE:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia (czekolada ma być ciepła).
  2. Przygotowujemy kokilki - smarujemy porządnie masłem i posypujemy kakao.
  3. Do miski przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy czekoladę i miksujemy.
  4. Dodajemy pozostałe składniki (jajko, żółtko, ziarna z laski wanilii, chilli), ponownie miksujemy na gładką masę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W tym czasie masę przekładamy do wcześniej przygotowanych kokilek.
  6. Pieczemy ok. 12 minut, wierzch musi być upieczony, ale jeszcze nie zmienia koloru. Jeśli będziemy piekli zbyt długo, środek nie będzie płynny.
  7. Podajemy po wyjęciu z kokilki (do góry nogami). Ja do przyozdobienia użyłam kakao, pozbawionej wcześniej ziaren laski wanilii i chilli w nitkach :)
lava cake

lava cake

lava cake

lava cake

Jeśli szukacie wykwintnego deseru, to być może właśnie go znaleźliście ;) Przy okazji przypominam o trwającym konkursie - do wygrania atrakcyjne nagrody ;)


3 komentarze: