Zdrowa kanapka meksykańska z indykiem

młoda żonka

Wspominałam Wam już, że robienie indyka z TEGO przepisu się opłaci i jak pamiętacie obiecałam kolejny z jego wykorzystaniem. A oto i on! Zazwyczaj nie jemy pieczywa, ale okazjonalnie (jak to Polacy) możemy mieć ochotę na kanapkę, prawda? Nie będę Wam tu ściemniać - robienie takiej kanapki od podstaw (włącznie z pieczeniem bułki) nie zajmuje chwili i na pewno nie jest to najszybsze drugie śniadanie świata. Ale smak oraz świadomość, że dokładnie wiemy co jemy rekompensuje wszystko, a taka kanapka może śnić się po nocach. Przepyszna, chrupiąca, pełnoziarnista bułka z płatkami owsianymi, meksykańska pasta z czerwonej fasoli i indyk stanowią połączenie idealne. I bardzo sycące.


SKŁADNIKI (na dwie bułki ok. 20 cm długości):
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
WYKONANIE:
  1. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze lub blenderze i wymieszać z mąką, solą i proszkiem.
  2. Pozostałe składniki podgrzać w rondelku do rozpuszczenia masła i miodu.
  3. Połączyć składniki suche z mokrymi i dobrze wymieszać. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto powinno mieć dość mokrą konsystencję, ale na tyle stałą, aby dało się ułożyć podłużne bułeczki na blaszce wysmarowanej olejem.
  4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (do tzw. suchego patyczka). 
Bułki są dosyć wilgotne, a skórka może się odrobinę kruszyć, za to są przepyszne i przede wszystkim zdrowe.

PASTA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONEJ FASOLI:
  • szklanka czerwonej fasoli namoczonej przez noc lub ugotowanej (lub 1 puszka fasoli)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do reszty składników i zblendować na pastę.

ŁĄCZENIE KANAPKI:
  1. Bułkę kroimy. Układamy na niej liście umytej sałaty masłowej.
  2. Sałatę smarujemy pastą fasolową.
  3. Na pastę nakładamy plasterki pieczonej piersi z indyka.
  4. Wierzch smarujemy znowu pastą fasolową i przykrywamy wierzchem bułki.
młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Może i przygotowanie tej przepysznej kanapki trochę zajmuje, nie jest to jednak dłużej niż ubrani się i wypad do Subway'a, za to zyskujemy pełnowartościowy posiłek, którego inni mogą nam tylko pozazdrościć. Cóż, pozostaje tylko zachęcić Was do samodzielnego przygotowywania posiłków, co też i robię codziennie ;) Przeczytałam gdzieś, że powinniśmy jeść tylko to, co uda się samodzielnie przygotować w domu. A skoro już jest to możliwe, to dlaczego by tego nie robić?

2 komentarze:

  1. MEGA ZDJĘCIA!!!

    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń