Bezglutenowe babeczki ryżowe z nadzieniem czekoladowo-kawowym i bitą śmietaną

młoda żonka

Babeczki trochę zdrowsze, a na pewno nie niezdrowe ;) Baaaardzo szybkie w przygotowaniu, bezglutenowe, z odrobiną kremu czekoladowo-kawowego i bitą śmietaną. Bez dodatkowego cukru, bo i niby po co? Jeśli lubicie delikatny smak kawy i szukacie smakołyku na popołudnie, to te babeczki upieczecie równie szybko, jak zjecie. Do tego filiżanka kawy lub herbaty i czas na chwilę staje pozwalając docenić te rzadkie chwile tylko dla siebie… Babeczki są mocno ryżowe i zupełnie nie przypominają zwykłych babeczek z mąki pszennej. Są wilgotne, delikatnie gumowe i zaskakująco, choć nietypowo pyszne. Jeśli nie boicie się eksperymentować - spróbujcie.


SKŁADNIKI (na 4 babeczki):
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • dwie łyżki oleju
  • jedno jajko
  • 1/3 szklanki mleka
Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Wypełniamy rzadkim ciastem papilotki i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 50 ml śmietany kremówki
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • dwie kostki gorzkiej czekolady
Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać kawę oraz czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Po wystudzeniu ubić.

SKŁADANIE BABECZEK:
  1. Z przestygniętych babeczek przy pomocy łyżeczki wycinamy środek. 
  2. W jego miejsce umieszczamy krem, przykrywamy wyciętym kawałkiem ciasta.
  3. Na wierzchu umieszczamy elegancki kleks z bitej śmietany i ewentualnie dekorujemy pozostałym kremem. Et voila!










Proste, szybkie i efektowne. Nic tak nie zadowala podniebienia jak pyszne, malutkie babeczki. A jedną z nich możemy zjeść bez większych wyrzutów sumienia, naprawdę. Ostrzegam tylko - nie będą to typowe babeczki, musicie być na to przygotowani ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz