Owoce leśne pod razowo-migdałową kruszonką

młoda żonka

Za oknem 22 stopnie, a ja po przejechaniu połowy obwodnicy na rolkach miałam ochotę tylko na coś lekkiego, wiosennego i owocowego. No i przede wszystkim szybkiego - bo po takim wysiłku niezbyt chciało mi się stać przy garach. Reszta owoców leśnych z zamrażalnika świetnie się sprawdziła pod razowo-migdałową kruszonką. Szybki przepis na sobotę, bo lecę cieszyć się pogodą :)



SKŁADNIKI (na 1 kokilkę):

  • dwie garści owoców (mogą być mrożone)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka ksylitolu
Wymieszać składniki i wyłożyć na dno wysmarowanej masłem kokilki.

KRUSZONKA:
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki mielonych migdałów
Wszystkie składniki wymieszać i powstałą masę pokruszyć na owoce. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

młoda żonka

młoda żonka

Zostawiam Was z pysznym deserem, a sama lecę, lecę bo pogoda piękna, humor dopisuje, a w piekarniku pyszna tarta. Cieszmy się wiosną! :)

1 komentarz:

  1. pogoda jest piękna, a tak smaczne i zdrowe desery jeszcze umilają nam ten dzień :)

    OdpowiedzUsuń