Ciasteczka owsiane z bananami, masłem orzechowym i daktylami

młoda żonka

Coś, co lubimy najbardziej. Czyli słodycze, ale jednak nie zakazane i pełne wartości odżywczych. W umiarkowanych ilościach polecam, chociaż są dość tłuste przez zawartość masła orzechowego. W każdym razie ciasteczka owsiane ostatnio należą do moich ulubionych przekąsek, a ten wczorajszy eksperyment okazał się być bardzo udanym, mogę więc podzielić się z Wami przepisem :)


SKŁADNIKI:
  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • garść posiekanych daktyli
  • 1 jajko
Banana, masło orzechowe i jajko zmiksować przy pomocy blendera. Wymieszać z płatkami i posiekanymi daktylami. Ukształtować dość spore kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczyć. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach, do delikatnego zezłocenia. Odstawić do wystudzenia.

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Przy okazji - nie polecam jedzenia ciasteczek na śniadanie ani na kolację. Mimo, że są one z rodzaju "tych zdrowszych" zawierają spore ilości naturalnych cukrów, więc należy zajadać się z rozsądkiem. Przy porannym głodzie możemy ich zjeść za dużo, za to spowolniony wieczorem metabolizm nie pozwoli nam ich spalić. Jak widzicie, nie tylko jakość jedzenia ma znaczenie, ale też czas jego spożywania. Jeśli temat Was zainteresuje, postaram się trochę w prosty sposób opisać mechanizm działania naszego metabolizmu. Dajcie znać w komentarzach ;)

6 komentarzy:

  1. jejku! wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. przede wszystkim fantastyczne zdjęcia! a owsiane ciasteczka najlepsze - domowe, zdrowe i chrupiące - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są idelne uwielbiam wszystkie z tych skladnikow a razem obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja z dwoma pytaniami :) płatki owsiane mogą być błyskawiczne? I czy piec z termoobiegiem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do płatków to lepsze będą górskie, wtedy ciasteczka będą bardziej chrupiące, a nie ciągnące. A termoobieg - zazwyczaj słodkości piekę bez niego, ale akurat przy takich ciastach nie zaszkodzi. Tylko należy pilnować, aby się nie przypaliły, bo szybciej będą gotowe ;)

      Usuń
  5. Już są w piekarniku - wyglądają bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń