Razowe muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi


młoda żonka

Jak wspominałam tak też robię. Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej i więcej wypieków razowych. Jeśli jesteście na diecie lub jeszcze lepiej - próbujecie po prostu zdrowo się odżywiać, te muffiny będą idealne na śniadanie. Może w Walentynki? ;) Są sycące, niezbyt słodkie, korzenne i lepsze chyba nawet na drugi dzień. No i wyrzuty sumienia mniejsze :)

SKŁADNIKI (na 12 muffinów):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu (ja dałam przyprawę do piernika)
  • szczypta soli
  • jajko
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki melasy
  • dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka
WYKONANIE:
  1. Składniki suche wymieszać ze sobą.
  2. W drugiej misce połączyć składniki mokre.
  3. Suche wsypać do mokrych i wymieszać łyżką do połączenia.
  4. Na koniec dodać pokrojone jabłka, wymieszać.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Przyznam szczerze, że cukier puder jest zupełnie niepotrzebny, dodaje jedynie walorów estetycznych :) Muffiny same w sobie są pyszne, dobrze pasują do mleka albo kakao, idealne na śniadanie :) Na pewno zrobię je jeszcze nie raz. A Wy? Chcecie więcej takich zdrowszych przepisów?
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz