Pierniczki - ciasteczka, które każdemu nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Przepisów na nie tak dużo, jak piekących je ludzi, a każdy uważa, że jego jest najlepszy. Jeśli chodzi o te - są to po prostu nasze ulubione, mocno piernikowe i ostre. Z dodatkiem masy przypraw i mąki pełnoziarnistej, dzięki temu szybko miękną. W tym roku nietypowo ozdobione na wzór ciasteczek z topiącymi się bałwankami i reniferami odnalezionymi na mojewypieki.com.
SKŁADNIKI (na około 60 pierniczków):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g miodu naturalnego
- 100 g roztopionego masła
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
- Nie mogłoby być prostsze. Wszystkie składniki porządnie mieszamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy foremkami lub jak ja w tym roku - szklanką.
- Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Dowolnie dekorujemy - u mnie powstały bałwanki i renifery. Użyłam lukru królewskiego z jednego białka utartego z ok. dwiema szklankami cukru pudru. Do tego pianki marshmallow, cukierki m&m's, cukrowe lizaki i rozpuszczona czekolada. Dekorowanie to moment, kiedy można popuścić wodze fantazji, ale jednak warto pamiętać o granicach swojej cierpliwości ;)
W tym roku u mnie w wersji bardziej zabawnej, ale są to jak najbardziej pierniczki, które mogą wyglądać bardzo elegancko :) Co roku mogę próbować setek innych, a jednak te pozostają moimi ulubionymi. Myślę, że warto przepis wypróbować ;)
Nie wiem jak u Was, ale u mnie praca wre, uszka się robią, ciasto na tarty w lodówce, a przy okazji w piekarniku kurczak z papryką i mango. Świąteczny rozgardiasz, który wszyscy tak lubimy ;) No i - będzie dużo przepisów!
Prześlicznie ozdobione pierniczki, urzekły mnie bałwanki, chętnie bym je przygarnęła.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie ;)
Usuń