Karmelowy popcorn - mniam :)

popcorn z solonym karmelem

Jeśli zastanawiacie się, jak rozładować stres wszechobecny podczas świątecznych przygotowań, to poza odprężającą kąpielą mam dla Was inną propozycję. Dobry film (lub po prostu "To właśnie miłość" ;)) i porcja domowego popcornu karmelowego. Brzmi fajnie, prawda?
SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • szczypta soli
  • dwie łyżki masła
  • łyżeczka sody
  • opakowanie popcornu (od wielkości opakowania zależy, jak bardzo karmelowy będzie popcorn ;)
WYKONANIE:
  1. Najpierw przygotowujemy popcorn, według przepisu na opakowaniu.
  2. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy cukier ze szczyptą soli. Robimy to na małym ogniu, starając się nie doprowadzić do mocnego wrzenia. Nie mieszamy.
  3. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Gdy karmel będzie w kolorze bursztynowym, dodajemy sodę i porządnie mieszamy. Szybko dorzucamy popcorn i dokładnie mieszamy.
  5. Rozkładamy na blaszce i papierze i staramy się porozdzielać je, aby się nie posklejały.
  6. Gotowe, za chwilkę wystygnie i możemy zajadać.
popcorn z solonym karmelem

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz