Sałatka z chipsami z jarmużu, piersią z indyka i chrzanowo-miodowym sosem

młoda żonka

Sałatka nie musi być nuda - o nie. Za to sałatka jest zdrowa, lekka i przepyszna - no i przede wszystkim pomysłów na sałatki tyle, ile głów na świecie. Powiem Wam szczerze, że mogłabym takie sałatki jeść codziennie, no ale trzeba przecież mieć zróżnicowaną dietę. W każdym razie - jarmuż jak wiadomo to jedno z najzdrowszych warzyw świata. A upieczone z niego chipsy głośno chrupią i są przepyszne! Indyk, jedno z chudszych mięs - upieczone w pysznej marynacie nie musi wcale być suche. Do tego feta, pomidorki i pyszny sos - a całość stanie się rozkoszą dla najbardziej wymagającego podniebienia. Szczerze.


MARYNATA DO INDYKA (na 1 pojedynczą pierś):
  • łyżka oliwy
  • łyżka dobrego miodu
  • łyżka sosu Worcestershire
  • pęczek posiekanego świeżego lubczyku
  • 3 łyżki kremu z octu balsamicznego
  • sól i pieprz
Składniki na marynatę wymieszać. Mięso wysmarować marynatą i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, ale minimum na godzinę). Po tym czasie pierś z indyka wstawić do żaroodpornego naczynia, zalać wodą do 1/3 wysokości i piec ok. 80 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. W tym czasie mięso kilka razy obrócić aby równomiernie się podpiekło i w razie potrzeby podlać wodą. Po wyjęciu z piekarnika zostawić pod przykryciem na 15 minut, potem można zacząć je kroić.

CHIPSY Z JARMUŻU:
  • szklanka umytych i osuszonych liści jarmużu
  • łyżka oliwy
  • sól
Jarmuż mieszamy z oliwą i solą tak, aby wszystkie liście były nimi równomiernie pokryte. Wysypujemy na dużą blaszkę (nie mogą za bardzo na siebie nachodzić) i pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 15 minut (do wysuszenia). UWAGA! Każdy piekarnik jest inny, a chipsy bardzo łatwo spalić.

CHRZANOWO-MIODOWY SOS:
  • łyżka oliwy
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka miodu
  • łyżka tartego chrzanu
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy porządnie do połączenia.

Na talerzu układamy jarmuż, na to pokrojone kawałki indyka, umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kostki dobrego sera feta. Całość polewamy gotowym sosem chrzanowo-miodowym. Et voila! Przepyszna i zdrowa sałatka gotowa do podania.

młoda żonka



młoda żonka



Jak widzicie najdłużej zajmuje upieczenie piersi z indyka. Nic jednak przerażającego - zresztą jeśli użyjecie sporej piersi zostanie Wam ona jeszcze do wykorzystania zamiast naszpikowanych ulepszaczami wędlin ze sklepowych półek. Niedługo podrzucę Wam kolejny pomysł na jej wykorzystanie, więc jeśli jeszcze zastanawiacie się, czy warto tej sałatki spróbować - nie zastanawiajcie się dłużej. Jest absolutnie niesamowita! Chrupkość chipsów w połączeniu z miękkim mięsem, świeżymi pomidorkami… To jest to, co zachęci nawet największych przeciwników zielonego jedzenia. Smacznego i zdrowego Kochani!

1 komentarz: