Pieczony dorsz z kaszą gryczaną i sosem chrzanowym

młoda żonka

Ryby - źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i przede wszystkim smaczna alternatywa dla wszechobecnych mięs. Daleko mi do rezygnacji z mięsiwa, za bardzo je lubię :D Ale rybki też lubię i czasem po prostu mam na nie ochotę. Jeśli po świętach jeszcze nie macie dosyć chrzanu to świetnie nada się on na pyszny sos do pieczonego dorsza. Do tego kasza gryczana, koperek i pyszne, zdrowe danie podane na stół. Szybko i prosto.


SKŁADNIKI NA SOS (2 porcje):
  • łyżka chrzanu tartego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się trochę przegryzły.

 Płaty z dorsza kroimy na porcje. Solimy, pieprzymy i polewamy odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowane kawałki owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).

Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, lekko soląc wodę. Odcedzamy i dodajemy dwie garści posiekanego koperku.

młoda żonka

młoda żonka

młoda żonka

Jak widzicie danie nie jest skomplikowane, za to prezentuje się dosyć dobrze, a w smaku naprawdę jest wyśmienite. Tylko spróbujcie sosu, bo nie każdy wytrzyma taką ilość chrzanu ;) Dodajcie do tego sałatę, bo zielone to dobre, pamiętajcie :) Dziś post krótki, ale treściwy. Mam nadzieję, że takie proste Wam się przydadzą, bo czasem chcę coś po prostu przyrządzić szybko, zdrowo i smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz