Świąteczna tarta z marcepanem i konfiturami - żurawinową i pomarańczową

tarta marcepanowa

Najbardziej Świąteczna tarta tego roku. Bardzo słodka i syta, dla nas może nawet za bardzo. Niemniej jednak dla fanów marcepanu z pewnością kuszący kąsek. Zwłaszcza w okresie zimowym ;) Nie jest trudna do wykonania, była to jedna z pierwszych tart, jakie zrobiłam w życiu. Użyła przepisu ze strony mojewypieki.com, zmodyfikowałam go jednak do własnych potrzeb ;)
SKŁADNIKI (na ciasto):
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła - zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
WYKONANIE:
  1. Składniki wyrobić, należy unikać rozgrzania ciasta, więc najlepiej robić to szybko i zimnymi rękami.
  2. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim typową blachę do tarty. Nadmiar ciasta można odciąć teraz lub dopiero po upieczeniu, obie metody są prawidłowe.
  4. Widelcem podziurkować spód ciasta i odstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
  5. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni (do zezłocenia ciasta) z dodatkowym obciążeniem. Mogą to być ceramiczne kulki lub groch/ryż wysypany na folię aluminiową. Zapobiega to unoszeniu się ciasta.
WYKONANIE NADZIENIA:
  • 180 g masy marcepanowej
  • 30 g cukru pudru
  • 85 g miękkiego masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek konfitury z żurawiny
  • 8-10 łyżek konfitury pomarańczowej
  1. Składniki na masę marcepanową utrzeć na gładką masę.
  2. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę konfitury pomarańczowej. 
  3. Na warstwę konfitury rozprowadzić masę marcepanową.
  4. Konfiturę z żurawiny delikatnie rozłożyć wciskając ją w masę marcepanową.
  5. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
  6. Odstawić do wystudzenia, podawać najlepiej następnego dnia, smarując przed podaniem warstwą konfitury pomarańczowej.
Tarta bardzo łatwo wychodzi z formy, dobrze się kroi i jest wyjątkowo wykwintna. U nas w domu wolimy lżejsze ciasta, ale z pewnością doda elegancji niejednemu przyjęciu ;)
Sylwestra spędzamy w tym roku na zwiedzaniu Berlina (i pomyśleć, że jeszcze nigdy tam nie byłam!), nie będzie mnie więc przez dwa dni. Ale nie martwcie się, wrócę z noworocznymi postanowieniami, nowymi postami, autorskimi przepisami i piękniejszymi zdjęciami.
Wszystkim Wam życzę udanego Sylwestra, szampańskiej zabawy, ale przede wszystkim - aby ten kolejny rok był lepszy niż poprzedni ;)


1 komentarz: