Najbardziej Świąteczna tarta tego roku. Bardzo słodka i syta, dla nas może nawet za bardzo. Niemniej jednak dla fanów marcepanu z pewnością kuszący kąsek. Zwłaszcza w okresie zimowym ;) Nie jest trudna do wykonania, była to jedna z pierwszych tart, jakie zrobiłam w życiu. Użyła przepisu ze strony mojewypieki.com, zmodyfikowałam go jednak do własnych potrzeb ;)
SKŁADNIKI (na ciasto):
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła - zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
WYKONANIE:
- Składniki wyrobić, należy unikać rozgrzania ciasta, więc najlepiej robić to szybko i zimnymi rękami.
- Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim typową blachę do tarty. Nadmiar ciasta można odciąć teraz lub dopiero po upieczeniu, obie metody są prawidłowe.
- Widelcem podziurkować spód ciasta i odstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
- Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni (do zezłocenia ciasta) z dodatkowym obciążeniem. Mogą to być ceramiczne kulki lub groch/ryż wysypany na folię aluminiową. Zapobiega to unoszeniu się ciasta.
WYKONANIE NADZIENIA:
- 180 g masy marcepanowej
- 30 g cukru pudru
- 85 g miękkiego masła
- 25 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 łyżek konfitury z żurawiny
- 8-10 łyżek konfitury pomarańczowej
- Składniki na masę marcepanową utrzeć na gładką masę.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę konfitury pomarańczowej.
- Na warstwę konfitury rozprowadzić masę marcepanową.
- Konfiturę z żurawiny delikatnie rozłożyć wciskając ją w masę marcepanową.
- Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
- Odstawić do wystudzenia, podawać najlepiej następnego dnia, smarując przed podaniem warstwą konfitury pomarańczowej.
Tarta bardzo łatwo wychodzi z formy, dobrze się kroi i jest wyjątkowo wykwintna. U nas w domu wolimy lżejsze ciasta, ale z pewnością doda elegancji niejednemu przyjęciu ;)
Sylwestra spędzamy w tym roku na zwiedzaniu Berlina (i pomyśleć, że jeszcze nigdy tam nie byłam!), nie będzie mnie więc przez dwa dni. Ale nie martwcie się, wrócę z noworocznymi postanowieniami, nowymi postami, autorskimi przepisami i piękniejszymi zdjęciami.
Wszystkim Wam życzę udanego Sylwestra, szampańskiej zabawy, ale przede wszystkim - aby ten kolejny rok był lepszy niż poprzedni ;)
musiała smakować naprawdę bajkowo i zimowo :)
OdpowiedzUsuń