Zapach czekolady roznoszący się po kuchni zawsze czyni cuda. A czy jest coś bardziej czekoladowego od klasycznego, wilgotnego brownie? Powiem Wam szczerze- nie ma. Można je kochać lub nienawidzić, można krytykować zakalcowate wnętrze lub delektować się rozpływającą się w ustach teksturą ciasta… Ale powiem Wam jedno - nie znam osoby, która nie kocha zapachu czekolady wydobywającego się z piekarnika. A ten przepis na brownie jest idealny dla miłośników ciężkich, wilgotnych, czekoladowych ciast.
SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady (90% kakao lub więcej)
- 175 g masła
- 200 g ksylitolu
- 130 g mąki pszennej
- 3 jajka
WYKONANIE:
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać.
- Dodać mąkę - wymieszać.
- Na koniec dodać jajka i wymieszać.
- Wyłożyć kwadratową formę do brownie papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
- Piec 30-35 minut w 170 stopniach. Nie zostawiać w piekarniku dłużej - brownie musi być wilgotne, zbyt długi czas w piecu je wysuszy.
- Odstawić do wystudzenia, przekroić na kawałki i posypać cukrem pudrem.
Dla uzyskania jeszcze bardziej czekoladowego smaku możecie przed pieczeniem dosypać posiekaną czekoladę. Albo orzechy, rodzynki - zaszalejcie :) To dobre ciasto na sobotnie popołudnie, zwłaszcza gdy macie nieodpartą ochotę na duże ilości czekolady. Smacznego :)
Witaj ! Piękne ciasto, mam sentyment do nutek. :) Piszę, bo wyróżniam Twojego bloga do Liebster Blog Awards. Jeśli masz chęć i ochotę, dołącz do zabawy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA